Відкрита наука. Підручники, посібники, навчальні курси

524 переглядів

11.10.2024


 

Як працює відкрита наука? Актуальна інформація. Корисний інструментарій. До вашої уваги підручники, посібники, презентації, курси.

НАВЧАЛЬНІ ПОСІБНИКИ, ПІДРУЧНИКИ

Назаровець С. Відкритий доступ до наукових цитувань : практичний посібник / С. Назаровець, Т. Борисова. – Київ : ДНТБ України, 2019. – 33 с.

 

Для відкриття, розповсюдження та оцінки всіх наукових знань, необхідно мати необмежений доступ до бібліографічних даних і даних цитування в машиночитаній формі. У квітні 2017 року було запущено проект Initiative for Open Citations (I4OC) з метою сприяння випуску структурованих, роздільних і відкритих даних цитування.

Цитати зберігаються в Crossref і стають доступними через Crossref REST API . Crossref є провідним агентством з реєстрації DOI, для автоматичного зберігання та оновлення даних про цитування, ключовим партнером ініціативи I4OC. Участь у Crossref допомагає журналам зробити свої дані про цитування відкрито доступними.

Посібник надає інформацію про те, як редакції українських наукових видань можуть підтримати Initiative for Open Citations та продуктивно використати сервіс Citedby від    Crossref. Open Ukrainian Citation Index (OUCI) – це пошукова система і база даних наукових цитувань, які надходять від усіх видань, що використовують сервіс Citedby від Crossref та підтримують Initiative for Open Citations.

OUCI покликаний спростити пошук наукових публікацій, привернути увагу редакцій до проблеми повноти та якості метаданих українських наукових видань, покращити представлення українських наукових видань у спеціалізованих пошукових системах (наприклад, Dimensions, Lens.org, 1findr, Scilit), що може розширити їхню читацьку аудиторію, дозволить бібліометристам вільно вивчати зв’язки між авторами та документами з різних наукових дисциплін, зокрема, в галузі суспільних та гуманітарних наук.

✅ EOSC. (Європейська Хмара Відкритої Науки)

Брошура була розроблена проектом EOSC Future і демонструє нещодавні приклади використання EOSC та відкритої науки, представляючи 31 приклад політик та практик впровадження EOSC та відкритої науки на національному рівні у різних країнах Європи з коротким описом, ключовими фактами та посиланнями для надання додаткової інформації для кожного прикладу. Приклади використання були отримані від країн-членів ЄС та асоційованих країн, що входять до Керівної ради EOSC, за допомогою опитування щодо національного внеску до EOSC та подальших інтерв’ю з призначеними представниками для кожного прикладу використання.

Брошура доступна у відкритому доступі на сайті Zenodo:

Gareth O’Neill, Fleur Lebhardt, & Izabella Martins Grapengiesser. (2024). Brochure of Use Cases on EOSC and Open Science (Версія VІ). Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.10822698

Гарет О’Ніл, Флер Лебхардт, Ізабелла Мартінс Грапенгіссер. (2024). Брошура прикладів використання EOSC та відкритої науки (Версія VІ). Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.10822698

✅ Open Science Training Handbook

https://www.fosteropenscience.eu/content/open-science-training-handbook

✅ Research, Collaboration and Scholarly Publishing / ed. by S. Bartling, S. Friesike. Cham, 2014. P. 17–47.

https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-00026-8_2

✅ Відкриті наукові практики : навчальний посібник. This handbook is the output of the OPTIMA project (Open Practices, Transparency and Integrity for Modern Academia) Programme: Erasmus+ Key Action: Cooperation for innovation and the exchange of good practices Action Type: Capacity building in higher education Project Reference: 618940-EPP-1-2020-1-UA-EPPKA2-CBHE-JP.

Цей посібник є результатом проєкту OPTIMA (Відкриті практики, прозорість та доброчесність для сучасної вищої школи), Програма: Erasmus+. Напрям: Співпраця заради розвитку інновацій та обміну успішними практиками. Тип проєкту: Розбудова потенціалу у сфері вищої освіти.

https://lpnu.ua/sites/default/files/2023/pages/22083/optima-wp3-handbook-redfull12012023v102_0.pdf

✅ Відкрита наука. Вступний посібник / редактори Анна Володко, Зуза Вьорогурська. – Варшава ; Прага, 2023. – 73 с.

https://zenodo.org/records/10370739

✅ Diamond OA Standard (DOAS)

https://zenodo.org/records/11489692

Diamond OA Standard (DOAS) — це новий інструмент, наданий проектом DIAMAS для підвищення якості видавництва Diamond Open Access (OA). Будучи і технічним посібником, і практичним ресурсом для порівняльного аналізу, DOAS поєднує вичерпні рекомендації з інструментом самооцінки для підвищення стандартів у наукових публікаціях.

 

НАВЧАЛЬНІ ПРЕЗЕНТАЦІЇ

👉Навчальні презентаціі. Як реально працює відкрита наука: поширюємо препринти, програмний код та вихідні дані [How open science really works: sharing preprints, programme code and raw data]. DOI:10.13140/RG.2.2.10231.84647

https://www.researchgate.net/publication/380439538_Ak_realno_pracue_vidkrita_nauka_posiruemo_preprinti_programnij_kod_ta_vihidni_dani_How_open_science_really_works_sharing_preprints_programme_code_and_raw_data

👉Відкрита наука сьогодні: виклики та перспективи [Open science today: challenges and prospects]

https://www.researchgate.net/publication/381734180_Vidkrita_nauka_sogodni_vikliki_ta_perspektivi_Open_science_today_challenges_and_prospects?channel=doi&linkId=667c89f9714e0b03152b3ce7&showFulltext=true

 

 

ПРОЄКТИ

 



Запрошуємо на 2-й семінар з формування національного консенсусу щодо відкритої науки проєкту Open4UA


Команда Open4UA презентує результати аналізу національного законодавства на предмет його відповідності європейським стандартам у галузі відкритої науки і оцінювання досліджень, а також проєкт Закону України, який має на меті розвиток відкритої науки. Окрім того, поговоримо про інструментарій, призначений для впровадження ідей та практик відкритої науки на інституційному рівні та інші результати проєкту, які є зараз у процесі розроблення.


Семінар відбудеться 28 жовтня, онлайн на платформі Zoom. До участі у заході запрошуються представники української академічної спільноти, органів державної влади, місцевого самоврядувнаня та усі зацікавлені (потрібна реєстрація). Також буде організована пряма трансляція семінару на Facebook.


Про проект  Open4UA:


Основна мета проєкту «Open Science for Ukrainian Higher Education System» (Open4UA), назву якого можна перекласти як «Відкрита наука для української системи вищої освіти», — сприяння зростанню знаннєвої економіки України для післявоєнного відновлення шляхом реформування системи вищої освіти. Цього буде досягнуто шляхом надання пріоритету відкритій науці на різних рівнях (від національного до індивідуального), що відображено в цілях проєкту:



  1. сприяння національній реформі у сфері відкритої науки для модернізації системи вищої освіти та євроінтеграції шляхом підтримки змін до законодавства на основі організованого національного консенсусу;

  2. впровадження існуючих передових підходів та розроблення рекомендацій і механізмів для реформування оцінювання наукової діяльності для пріоритезації відкритої науки на національному рівні під час державної атестації ЗВО та оцінювання наукових проєктів;

  3. сприяння інституційній реформі у сфері відкритої науки та вдосконалення оцінювання науки у ЗВО шляхом розроблення та пілотування відповідного інструментарію.


 


ПЛАТФОРМИ ПРО ВІДКРИТУ НАУКУ

  1. FOSTERhttps://www.fosteropenscience.eu/
  2. Дія. Цифрова освітаhttps://osvita.diia.gov.ua/